Acasă » Știri » Tot ce trebuie să știți despre salam

Tot ce trebuie să știți despre salam

De: Isabela Popescu 18/04/2022 | 17:55
Tot ce trebuie să știți despre salam

Dacă ați pășit vreodată într-o carmangerie, probabil că ați văzut multe tipuri diferite de mezeluri atârnând și zăcând în toată splendoarea lor. Probabil că ați văzut picioare de porc, obraji, mușchi, plus mezeluri în format tub mai mic, în mațe naturale. În general, există două categorii de mezeluri: mușchiul întreg și salamul.

Fie că numiți carnea maturată charcuterie sau termenul preferat de salam, termenul de salam are origini italiene, dar multe țări și regiuni au dezvoltat versiunea lor de salam, pe care o vom detalia mai jos.

Ce fel de carne se află în salam?

În mod tradițional, salamul este făcut din carne de porc, dar poate fi făcut cu carne de vită, miel, rață, bizon, capră, mistreț, elan și multe altele. Salamul are, în general, un aspect marmorat și a fost dezvoltat ca o modalitate de conservare a cărnii fără refrigerare. Salamul este mai vechi decât Roma antică, iar de-a lungul secolelor, multe variații și procese de producție au creat diferite tipuri și arome.

Ce este chestia albă de pe salam uscat?

Chestia albă de pe exteriorul salamului este un mucegai pe bază de penicilină care este același mucegai pe care îl găsiți pe exteriorul unor brânzeturi precum brie. Este 100% comestibilă. Cu toate acestea, vă recomandăm să îndepărtați carcasa pe care se află mucegaiul înainte de a consuma salam uscat.

Funcția mucegaiului alb este de a proteja salamul împotriva oricăror bacterii dăunătoare care pătrund în salam în timpul proceselor de fermentare și uscare. Aceasta creează o aromă și o savoare unice, sau „terroir”, asociate cu salamul special. Ocazional, vom vedea mucegai verde apărând pe salamul nostru și nu este nimic în neregulă cu acesta. Mucegaiul verde este același mucegai pe care îl vedeți în brânza albastră. Din nou, este 100% comestibilă, dar vă recomandăm să îndepărtați carcasa pe care se află.

Cât rezistă salamul?

Cât rezistă un salam uscat este variabil și depinde de producător și de metodele acestuia. În general, salamul rezistă mult timp, cam de la luni până la ani.

În general, recomandăm întotdeauna să păstrați la frigider salamul pe care îl cumpărați sau să urmați instrucțiunile de pe ambalaj. Noi considerăm că salamul rămâne proaspăt timp de aproximativ nouă luni și vă recomandăm să îl păstrați învelit în ambalajul de hârtie și depozitat în sertarul cu produse proaspete din frigider.

Este salamul rău pentru sănătate?

Aceasta este o întrebare obișnuită și una pe care am discutat-o îndelung și în persoană. Răspunsul general este nu, salamul nu este rău pentru dumneavoastră, dar nu putem vorbi pentru restricțiile alimentare ale tuturor. Unele salamuri vor avea un conținut mai mare de sodiu decât altele. Dacă aveți îngrijorări, vă recomandăm să vorbiți cu medicul dumneavoastră, care vă cunoaște istoricul de sănătate.

Învelișul salamului este comestibil?

Majoritatea învelișurilor de salam uscat sunt comestibile și pot fi fie naturale, fie artificiale. Învelișurile naturale sunt, de obicei, intestine de animale sau piele care sunt curățate temeinic înainte de a fi umplute. Învelișurile artificiale sunt, în general, fabricate din colagen, celuloză sau plastic și este posibil să nu fie comestibile. Vă recomandăm să citiți eticheta produsului pentru a fi siguri.

Cum se îndepărtează învelișul salamului?

Cel mai simplu mod de a îndepărta învelișul este să tăiați o bucată mică la fiecare capăt al salamului și apoi să faceți o tăietură superficială în centru începând de la capătul tăiat.

Asigurați-vă că tăietura din centru nu este prea adâncă și că merge în sensul lung și nu în jurul salamului. De acolo, puteți desprinde marginile pentru a expune oricât de mult din carnea de salam uscat doriți să tăiați pentru a o mânca.

Tipuri tradiționale de salam

Există sute de variante diferite de mezeluri, in special salam, din întreaga lume. Mai jos sunt prezentate câteva dintre cele mai populare salamuri tradiționale, dar nu cuprinde în niciun caz toate varietățile. Oamenii experimentează mereu cu arome, inclusiv noi înșine, și vă încurajăm să căutați salamuri dincolo de cele enumerate mai jos.

 

  • Genova: Un salam uscat din regiunea Genova din Italia, preparat de obicei din carne de porc, sare, usturoi, piper, semințe de fenicul și vin.
  • Finocchiona: Un salam picant, de obicei din regiunea Toscana, caracterizat prin utilizarea de fenicul.
  • Pepperoni: Un salam italo-american celebru pe pizza și care se remarcă adesea prin utilizarea de condimente picante.
  • Soppressata: Un salam italian bine cunoscut care variază adesea în ceea ce privește aroma, textura și ingredientele în funcție de regiunea în care este fabricat.
  • Rosette de Lyon: Creat în regiunea Lyon din Franța și denumit astfel pentru că are, în general, un aspect de culoare roz.
  • Saucisson Sec: Un salam tradițional francez accentuat de utilizarea usturoiului și a piperului.
  • Saucisson Basque: Un salam uscat măcinat grosier din zona bască a Franței și evidențiat cu piper Espellete.
  • ‘Nduja: Un salam de porc picant și tartinabil din Italia. Popularitatea sa în este în creștere dintr-un motiv întemeiat.

 

 

Tags:
Urmărește Cancan.ro pe Google News
Isabela Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență. Și-a început cariera ca reporter, la numai 20 de ani, căpătând experiență ca jurnalist încă din timpul facultății. În trustul de presă Gândul lucrează de trei ani, unde își citeste mai mult
Parteneri
Birlic, prietenul și partenerul de afaceri al lui Alin Nica, șeful CJ Timiș, dat în urmărire internațională! Afacerea RATATĂ care i-a făcut „celebri”
Birlic, prietenul și partenerul de afaceri al lui Alin Nica, șeful CJ Timiș, dat în...
FOTO. Ea e prezentatoarea TV de Champions League! Eva e considerată cea mai frumoasă moderatoare a unui talk-show de fotbal din lume
FOTO. Ea e prezentatoarea TV de Champions League! Eva e considerată cea mai frumoasă moderatoare...
SURPRIZĂ URIAȘĂ! Vedeta PRO TV, nuntă secretă la New York cu omul din spatele meciului colosal al Generației de Aur! Au apărut primele imagini
SURPRIZĂ URIAȘĂ! Vedeta PRO TV, nuntă secretă la New York cu omul din spatele meciului...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit într-o rochie minusculă!
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Abia acum s-a aflat! Ce s-a întâmplat între Alina Sorescu și Alexandru Ciucu, înainte de a ajunge la divorț: „Fetițele simțeau”
Abia acum s-a aflat! Ce s-a întâmplat între Alina Sorescu și Alexandru Ciucu, înainte de...
Fostul preot Daniel Balaș, băgat în spital după ce a fost atacat pe stradă, în miez de noapte! În ce stare se află
Fostul preot Daniel Balaș, băgat în spital după ce a fost atacat pe stradă, în...
„Bineînțeles că știți imnul URSS”. Cum îi batjocoresc militarii ruși pe prizonierii ucraineni: „Porcule, de ce nu cânți? Să-l ucidem”
„Bineînțeles că știți imnul URSS”. Cum îi batjocoresc militarii ruși pe prizonierii ucraineni: „Porcule, de...
UE, tot mai aproape de „opțiunea nucleară” în cazul Ungariei. Președinția belgiană cere blocarea dreptului de vot al guvernului ungar
UE, tot mai aproape de „opțiunea nucleară” în cazul Ungariei. Președinția belgiană cere blocarea dreptului...
Când se face radierea auto din oficiu?
Când se face radierea auto din oficiu?
EXCLUSIV Psihologul Iuliana Morlova despre Raisa și Maria, cele două fetițe care au fost ucise de câte un membru din familie: „Copiii care au suferit neglijare sau abuz prezintă un risc de implicare în acte criminale pe viitor”
EXCLUSIV Psihologul Iuliana Morlova despre Raisa și Maria, cele două fetițe care au fost ucise...
VIDEO Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de vijelii - HARTA
VIDEO Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de...
Cuza, mărturisiri despre momentul în care s-a angajat prima dată, atunci când mama lui nu i-a dat bani de piscină. “A fost pentru prima dată când mama nu a mai decis cu ce să mă îmbrac, nu mai erau banii ei.”
Cuza, mărturisiri despre momentul în care s-a angajat prima dată, atunci când mama lui nu...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47 de ani
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
Rusia avertizează SUA să nu lase Ucraina să o atace cu arme occidentale: Americanii subestimează gravitatea ripostei ruse
Rusia avertizează SUA să nu lase Ucraina să o atace cu arme occidentale: Americanii subestimează...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă: - Bade, de ce nu are coarne vaca ta?
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Cât timp le-a luat hackerilor să DEBLOCHEZE un portofel cu Bitcoin cu 3 mil.
Cât timp le-a luat hackerilor să DEBLOCHEZE un portofel cu Bitcoin cu 3 mil.
Ingredientul care face MINUNI în orice PRĂJITURĂ de casă!
Ingredientul care face MINUNI în orice PRĂJITURĂ de casă!
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc:...
Cele mai periculoase plaje de pe litoralul românesc unde nu e bine să înoți. Zeci de oameni și-au pierdut viața aici. Harta punctelor negre
Cele mai periculoase plaje de pe litoralul românesc unde nu e bine să înoți. Zeci...
Leacul natural care trebuie consumat neapărat în această vară. Lidia Fecioru spune că poate salva vieți și că are beneficii uimitoare
Leacul natural care trebuie consumat neapărat în această vară. Lidia Fecioru spune că poate salva...
Anunț pentru românii care au APARTAMENTE VECHI. Toți trebuie să știe
Anunț pentru românii care au APARTAMENTE VECHI. Toți trebuie să știe
Simona Gherghe a făcut anunţul după 8 ani: "Nu mă întrebaţi de ce, că n-am un răspuns. După 8 ani!"
Simona Gherghe a făcut anunţul după 8 ani: "Nu mă întrebaţi de ce, că n-am...
Prețuri speciale la jocuri. Recomandările Go4Games
Prețuri speciale la jocuri. Recomandările Go4Games
Olaf Scholz îl avertizează pe Putin: Vom apăra „fiecare centimetru pătrat” din teritoriul NATO
Olaf Scholz îl avertizează pe Putin: Vom apăra „fiecare centimetru pătrat” din teritoriul NATO
UNGARIA se zdruncină din temelii. Se pregătește opțiunea NUCLEARĂ
UNGARIA se zdruncină din temelii. Se pregătește opțiunea NUCLEARĂ
Impozitare la nunți și botezuri. Ce obligații vor avea românii
Impozitare la nunți și botezuri. Ce obligații vor avea românii
Birlic, prietenul și partenerul de afaceri al lui Alin Nica, șeful CJ Timiș, dat în urmărire internațională! Afacerea RATATĂ care i-a făcut „celebri”
Birlic, prietenul și partenerul de afaceri al lui Alin Nica, șeful CJ Timiș, dat în...
Ce avere a ajuns să aibă milionarul român care e co-proprietarul celui mai tare restaurant din Dubai: Am făcut multe greşeli
Ce avere a ajuns să aibă milionarul român care e co-proprietarul celui mai tare restaurant...
Când începe Insula Iubirii, sezonul 8, la Antena 1 și în AntenaPLAY. Premiera, mai aproape decât crezi
Când începe Insula Iubirii, sezonul 8, la Antena 1 și în AntenaPLAY. Premiera, mai aproape...
Ne-au furat până și tradiționala ie romanească? Celebra casă de modă Louis Vuitton, somată să scoată piesele din colecţie până la obţinerea acordului din partea comunităţilor românești
Ne-au furat până și tradiționala ie romanească? Celebra casă de modă Louis Vuitton, somată să...
Mihai Albu, diagnosticat cu o boală necruțătoare. Cum se simte celebrul designer după ce a aflat că are cancer
Mihai Albu, diagnosticat cu o boală necruțătoare. Cum se simte celebrul designer după ce a...
Alertă pentru utilizatorii Android! Aplicațiile care nu trebuie instalate niciodată în telefon. Sunt printre primele în Google Play Store, dar sunt extrem de periculoase
Alertă pentru utilizatorii Android! Aplicațiile care nu trebuie instalate niciodată în telefon. Sunt printre primele...
Ce să pui la baza pepenilor ca să iasă mari și gustoși. Cel mai eficient îngrășământ natural care promite o recoltă bogată.
Ce să pui la baza pepenilor ca să iasă mari și gustoși. Cel mai eficient...
×